A kendert már az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény, amelyet különböző módon használtak fel, készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. A gyógyító hatása pedig évezredek óta ismert, különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak. Ma a legtöbb embernek a kender hallatán azonnal a kábítószer jut eszébe, nem veszik tudomásul azt, hogy őseink mindennapi eledelének számított.
A kendermagban ugyanis fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A szervezetünk számára a fehérjék legfőbb funkciója a szövetek működésének fenntartása és azok növekedésének elősegítése. A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához. Ezért olyan elterjedt a kender olaj használata, amely pontosan a kender magjából hidegen kipréselt készítmény. Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású THC-t, ugyanis az a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának és a belőle préselt kender olajnak így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen. Sőt, a kender olaj nagyon sok pozitív hatással lehet az emberi szervezet működésére, pontosan a kender magjában található esszenciális zsírsavaknak, vitaminok, fehérjéknek köszönhetően. A kender olaj nagyon ízletes is, ezért a fogyasztása akár ételekkel együtt is alkalmazható.